بینی یکی از بارز ترین اجزای صورت است که ممکن است هم مردان و هم زنان از ظاهر یا عملکرد آن ناراضی باشند. خوشبختانه جراحی بینی (رینوپلاستی) می تواند تغییر ظاهر بینی و همچنین رفع مشکلات تنفسی به افزایش اعتماد به نفس و حفظ سلامت فرد کمک کند. اگرچه انتخاب جراح بینی خوب قدم اول و عامل کلیدی در نتیجه عمل است، اما مراقبت های بعد از عمل نیز نقش بسزایی خواهند داشت. یکی از سوااتی که اکثر افراد بعد از عمل مطرح می کنند، بهترین زمان شروع ورزش بعد از عمل بینی چه هنگام است؟ بعد از جراحی چقدر می توانیم ورزش کنیم؟
چه مدت بعد از عمل بینی میتوان ورزش کرد؟
عمل بینی یک روش تهاجمی است، بدین معنا که بیمار تحت بیهوشی عمومی قرار گرفته و ساختار استخوانی، بافت غضروفی و پوست بینی فرد دستخوش تغییرات گسترده می شود. به همین علت، بدن انسان بعد از عمل بینی نیاز به بازسازی و ترمیم بافت آسیب دیده دارد. در نتیجه جراحان و پزشکان توصیه می کنند تا زمان بهبودی و بازیابی انرژی از دست رفته، از انجام فعالیت های سنگین مانند ورزش اجتناب شود.
یک سوال رایج در بین متقاضیان جراحی بینی این است که چه زمانی می توانم بعد از جراحی بینی ورزش را از سر بگیرم؟ از آنجایی که همه تمرینات ورزشی و همچنین روش های جراحی بینی یکسان نیستند، بنابراین بهتر است قبل از شروع فعالیت های جسمی با جراح خود مشورت نمایید. با این روند شروع ورزش بعد از عمل بینی به شرح زیر است:
هفته اول ورزش بعد از جراحی بینی
در هفته اول بعد عمل بینی، فعالیت بدنی بیماران محدود به راه رفتن با سرعت آهسته هستند. توجه داشته باشید که قدم ها آهسته باشد، به حدی که باعث افزایش تپش قلب و فشار خون نشود. بهتر است بدانید که فشار خون بالا می تواند خطر تورم و حتی خونریزی بعد از عمل بینی را به همراه داشته باشد.
هفته دوم بعد از جراحی بینی
در این هفته بیمار می تواند تمرینات محدودی را انجام دهد، اما همچنان باید از تکان دادن سر و صورت و فعالیت هایی که ضربان قلب را افزایش می دهد، خودداری کند. البته ورزشکاران حرفه ای می توانند با وزنه های سبک را انجام دهند، اما باید برای محدود کردن ضربان قلب، احتیاط خاصی صورت گیرد. توجه داشته باشید در فعالیت هایی مانند یوگا باید از وارونگی اجتناب شود.
هفته سوم بعد از جراحی بینی
به طورکلی، سه هفته بعد از عمل بینی عوارضی مانند تورم و کبودی بسیار کاهش یافته است، لذا بیمار می تواند مدت زمان ورزش بعد از جراحی بینی خود را افزایش دهند. با این وجود باید از دویدن، خم شدن و تکان دادن شدید سر و صورت اجتناب شود. در هفته سوم ورزشکاران حرفه ای مانند بدنسازان می توانند ۵۰ درصد از تمرینات گذشته خود را انجام دهند، با این حال بهتر است از فعالیت هایی مانند دویدن که باعث افزایش تعریق ضربان قلب می شود، خودداری کنند.
بیشتر بخوانید: رابطه جنسی بعد از عمل بینی
هفته چهارم بعد از جراحی بینی
در هفته چهارم بیمار می تواند فعالیت های ورزشی خود را افزایش دهد، اما همچنان باید از دویدن و ورزش هایی که احتمال آسیب به سر و صورت است خودداری کند. اغلب ورزشکاران حرفه ای می توانند فعالیت های ورزشی خود را سر بگیرند، اما در صورت مشاهده علائمی مانند تورم در بینی باید از انجام فعالیت های بدنی شدید اجتناب کنند. در هفته چهارم بدنسازان می توانید تا ۷۵ درصد وزنه های معمول خود کار کنند، با این حال خم شدن و وارونگی توصیه نمی شود.
هفته پنجم بعد از جراحی بینی
از هفته پنجم به بعد بیمار می تواند ۷۵ درصد از فعالیت های ورزشی گذشته خود را از سر گرفته و با مشورت پزشک به ورزش های گذشته بپردازد. با این حال به مدت دو ماه باید از دویدن و فعالیت هایی که باعث افزایش ضربان قلب می شود، خودداری گردد. لازم به ذکر است، ورزشکاران حرفه ای باید به مدت ۶ ماه از ورزش های تماسی و تیمی که احتمال برخورد ضربه وجود دارد، اجتناب کنند.
عوارض ورزش بعد از عمل بینی
اگرچه ورزش تأثیر منفی بر نتیجه نهایی بینی نخواهد داشت، اما ممکن است بلافاصله پس از ورزش ورم بیشتری ایجاد کرده و روند بهبودی را کاهش دهد. بهتر است بدانید که ورزش باعث افزایش ضربان قلب و فشار خون می شود، بنابراین انجام ورزش بلافاصله بعد از عمل بینس یا در دوران نقاهت می تواند باعث افزایش تورم و حتی خونریزی شود. خونریزی بینی بعد از عمل ممکن است بر نتیجه جراحی تاثیر منفی داشته و سبب شکست در عمل شود. در نتیجه توصیه می شود از ورزش های سنگین بعد از عمل بینی خودداری کرده و هفته های اول را با فعالیت های سبک مانند پیاده روی آغاز کنید.
بهترین زمان ورزش بعد از عمل بینی
همانطور که در بالا اشاره شد، ورزش بعد از عمل بینی امکان پذیر است، اما باید دوره نقاهت طی شده و شرایطی رعایت شود. به طورکلی، حدود ۶ هفته طول می کشد تا ساختارهای بینی خود را به حالت اول برسانند. در نتیجه پس از این مدت امکان بازگشت به ورزش های انفرادی که احتمال ضربه به سر و صئورت وجود ندارد، با تایید پزشک بلامانع است.
به طورکلی ورزش های توپی مانند فوتبال و والیبال، دو میدانی و ورزش هایی که نیاز به فشار بالا دارد، تا ۶ ماه تویه نمی شود. برای ورزشکاران بدنساز نیز توصیه می شود که از وزنه های سبک شروع کنند. همانطور که بدن با گذشت زمان به حالت اولیه بازمی گردد، شما می توانید ورزش خود را به صورت محدود شروع کنید.
اگرچه زمان شروع ورزش در حالت عادی بعد از عمل بینی در افراد مختلف متفاوت است، اما دستورالعمل های زیر با مشورت پزشک قابل اجرا است.
- یک هفته بعد از جراحی بینی می توانید به آرامی راه بروید.
- بعد از سه هفته می توانید پیاده روی سریع داشته باشید.
- تا یک ماه از بلند کردن وزنه های سنگین خودداری کنید.
- بعد از گذشت ۱.۵ ماه، می توانید دویدن های کنترل شده را شروع کرده به باشگاه بروید.
- بعد از ۳ ماه می توانید ورزش های معمول و انفرادی را شروع کنید.
- افرادی که ورزش های حرفه ای انجام می دهند باید بعد از ۶ ماه ورزش های حرفه ای را شروع کنند و بعد از ورزش از آسیب دیدن بینی خودداری کنند.
کلام آخر
همانطور که اشاره شد، ورزش بعد از عمل بینی شرایط و محدودیت های خاص دارد. بهتر است بدانید که بعد از جراحی بینی مدتی تورم ایجاد می شود و ورزش های خیلی سنگین را نباید با همان شدت انجام داد. معمولاً به بیماران خود توصیه می کنیم که ورزش های سنگین را کمی سبک تر انجام دهند و سپس می توانند برای مدتی ورزش های سنگین تری انجام دهند. اگرچه بهترین زمان شروع ورزش بعد از جراحی بینی در افراد متفاوت است، اما توصیه می شود از فعالیت های بدنی شدید اجتناب کرده و قبل از شروع ورزش با پزشک خود مشورت نمایید.
سوالات متداول
طبیعی است که هر فعالیت ورزشی منجر به تورم شود، به خصوص آنهایی که به تازگی عمل بینی انجام داده اند.
بعد از یک ماه می توانیم در حد معمولی تنیس بازی کنیم، اما اگر می خواهید به صورت حرفه ای تنیس بازی کنید، بعد از ۳ ماه این کار را انجام دهید.
سونا یا اتاق بخار رگ ها را باز کرده و بینی را متورم می کند. برای این منظور بهتر است ۶ هفته بعد از عمل از حمام بخار یا سونا استفاده شود.
اگرچه ورزش های حرفه ای بعد از ۶ ماه ضرری ندارد، اما ورزش های رزمی و بوکس به هیچ وجه نباید انجام شود. بهتر است ورزشکارانی که این ورزش ها را انجام می دهند با مشورت جراح خود برای شروع مجدد ورزش مشورت نمایند.
بیمار بعد از شش ماه می تواند بدنسازی کند، اما نباید اجسام سنگین حمل کند. پس از گذشت ۶ ماه بهتر است از حمل وزنه های سنگین خودداری شده و تا زمانی که جراح بینی اجازه نداده است، تمرینات جدی بدنسازی را آغاز نکند.