در جوامع امروزی افزایش جمعیت افراد دیابتی در سراسر جهان به یک نگرانی بزرگ برای جامعه تبدیل شده است. از طرفی در عصر حاضر به واسطه پیشرفت تکنولوژی و علم در عرصه جراحی های زیبایی، بسیاری از افراد مبتلا به دیابت به دنبال عمل های زیبایی از جمله عمل بینی هستند. اگرچه عمل بینی یکی از گسترده ترین عمل های زیبایی به شمار می رود، اما برخی افراد به واسطه مشکلات تنفسی و عملکردی در بینی اقدام به جراحی می کنند. حال یکی از سوالات متداول مبتلایان به بیماری دیابت این است که آیا عمل بینی در افراد دیابتی امکان پذیر است؟ آیا جراحی بینی برای مبتلایان به دیابت خطرناک است؟ به منظور آشنایی بیشتر با شرایط جراحی بینی در دیابتی ها، تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
جراحی بینی و دیابت
زمانی که سلول های بدن نسبت به انسولین مقاوم می شوند یا قادر به تولید انسولین نیستند، گفته می شود که فرد مبتلا به دیابت است و سطح قند خون فرد بالاتر از حد طبیعی خواهد بود. در واقع دیابت به گروهی از بیماری ها اطلاق می شود که بر نحوه استفاده بدن از قند خون (گلوکز) تأثیر می گذارد. گلوکز منبع مهم انرژی برای سلول هایی است که ماهیچه ها و بافت ها را تشکیل می دهند. همچنین منبع اصلی سوخت مغز به شمار می رود.
علت اصلی دیابت بر حسب نوع آن متفاوت بوده و شرایط دیابت مزمن شامل دیابت نوع ۱ و دیابت نوع ۲ است. اما مهم نیست که چه نوع دیابتی دارید، زیرا در هر صورت می تواند منجر به قند اضافی در خون شود. قند بیش از حد در خون می تواند منجر به مشکلات جدی سلامتی شود.
شرایط بالقوه برگشت پذیر دیابت شامل پیش دیابت و دیابت بارداری است. پیش دیابت زمانی اتفاق می افتد که سطح قند خون بالاتر از حد طبیعی باشد، اما سطح قند خون آنقدر بالا نیست که بتوان آن را دیابت نامید. البته پیش دیابت می تواند منجر به دیابت شود مگر اینکه اقداماتی برای پیشگیری از آن انجام شود. دیابت بارداری در دوران بارداری اتفاق می افتد که ممکن است پس از تولد نوزاد از بین برود.
جراحی بینی در افراد دیابتی به واسطه قند خون بالا می تواند مشکلاتی مانند طولانی شدن دوره نقاهت، عدم بهبودی زخم ها و کندی در روند بهبودی ایجاد کند. علاوه بر این امکان عفونت یا خونریزی در افراد مبتلا به دیابت بیشتر از افراد سالم است. با این حال دیابت کنترل شده نمی تواند مانع عمل بینی شود و بیمار می تواند با کنترل سطح قند خون و مراقبت های ویژه بعد از عمل به نتایج مطلوب دست پیدا کند.
آیا دیابت مانع از انجام عمل زیبایی بینی می شود؟
به طورکلی، سطوح بالای قند خون یا همان دیابت با توانایی بدن شما برای انجام جراحی زیبایی بینی تداخل پیدا کرده و دوره نقاهت را طولانی تر می کند. برای دریافت مشاوره به منظور مشورت در زمینه رینوپلاستی افراد دیابتی بهتر است به پزشک متخصص گوش و حلق و بینی یا جراح پلاستیک مراجعه کنید تا شما را در این زمینه به دقت بررسی کنند و توصیه های لازم را به شما ارائه کنند. داشتن بدنی سالم قبل از تصمیم به انجام هر نوع جراحی زیبایی به خصوص جراحی بینی بسیار مهم است. اینکه آیا یک بیمار دیابتی می تواند جراحی زیبایی بینی انجام دهد یا خیر بایستی شرایط جسمانی زیباجو قبل از عمل توسط پزشک بررسی و آزمایش شود.
کنترل دیابت قبل از جراحی بینی
اگر دیابت دارید، میدانید که حفظ تعادل قند خون چقدر دشوار است. حتی اگر رژیم غذایی منظمی داشته باشید، ورزش کنید و مرتب دارو مصرف کنید، باز هم نوسانات رخ می دهد. در افراد مبتلا به دیابت، لوزالمعده انسولین کافی تولید نمی کند و قادر به استفاده موثر از انسولین نیست. برخی از افراد از طریق رژیم غذایی یا ورزش سطح قند خون خود را کنترل می کنند، در حالی که برخی دیگر به دارو و تزریق انسولین نیاز دارند.
اهمیت انسولین در این است که به بدن کمک می کند از انرژی قند استفاده کند. هنگامی که یک سلول قند را جذب می کند، قند از جریان خون آزاد می شود که سطح قند خون را کاهش می دهد. اکثر پزشکان بر این باورند که جراحی بینی در افراد دیابتی که وابسته به انسولین هستند، خطرناک بوده و بهتر است از این عمل صرف نظر کنند. اما افراد مبتلا به دیابت که وابسته به انسولین نیستند و برای کنترل قند خون دارو مصرف می کنند، می توانند این عمل را با مشورت پزشک انجام دهند. از مهمترین شرایط عمل بینی در دیابتی ها، کنترل قند خون قبل و بعد از عمل بینی است. اگر قند خون شما بیش از حد نوسان دارد، با پزشک خود صحبت کنید. ممکن است لازم باشد برنامه کنترل خود را تغییر دهید تا بتوانید زندگی راحت تری داشته باشید.
آیا جراحی زیبایی بینی برای بیماران دیابتی خطرناک است؟
به طورکلی، عمل بینی از جمله عمل های زیبایی است که نیاز به مراقبت های بعد از عمل دارد، زیرا ساختار بینی دستخوش تغییرات گسترده ای شده است. افراد پس از عمل بینی درد، تورم و کبودی را تجربه کرده و بین یک تا سه ماه لازم است که مراقبت های ویژه برای بهبود زخم ها و بافت ها بینی انجام شود. همان طور که می دانید، افراد مبتلا به دیابت در صورت داشتن هر گونه زخم یا شکستگی زمان بهبودی طولانی تری را طی خواهند کرد.
به همین دلیل است که وقتی فردی که دیابت دارد، جراحی زیبایی بینی انجام می دهد، مدت زمان بیشتری طول می کشد تا زخم های ناشی از جراحی بهبود یابد. علاوه بر این، تورم بینی دیرتر در این افراد از بین می رود. در صورتی که دیابت فرد کنترل نشود، امکان بروز مشکلاتی نظیر عفونت وجود دارد که می تواند آسیب جدی به بینی و سلامت کلی فرد وارد کند. لذا توصیه می شود قبل از هر نوع عمل بینی قند خون خود را کنترل کرده و مراقبت های پس از عمل بینی را جدی بگیرید.
خطرات مرتبط با جراحی بینی و دیابت
اگر بیماران دیابتی جراحی زیبایی از جمله جراحی بینی را انتخاب کنند. ممکن است با مشکلاتی مواجه شوند. مهمترین عوارض جراحی بینی در افراد دیابتی عبارتند از:
- بیماران دیابتی به دوره نقاهت طولانی تری نیاز دارند.
- زخم های ناشی از عمل به کندی بهبود می یابند.
- آنها در معرض خطر عفونت پس از جراحی هستند.
توصیه می شود افراد مبتلا به دیابت به مدت شش ماه قبل از عمل جراحی بینی قند خون خود را کنترل کنند. اگر قند خون کنترل شود، مدت زمان ترمیم بافت ها افزایش یافته و پزشک بدون نگرانی میتواند این افراد را تحت عمل جراحی قرار دهد. توجه داشته باشید که نگه داشتن قند خون در سطح کنترل شده برای بیمار بسیار دشوار است، زیرا او باید به طور منظم ورزش کند و از داروها استفاده کند تا دوره بهبودی تسریع شود. به همین علت برای کنترل دیابت خود زیر نظر پزشک متخصص قرار گرفته و قند خون خود را قبل از عمل بینی بررسی کنید.
اقدامات قبل از جراحی بینی افراد دیابتی
- حتما نوع دیابت خود را به جراح بینی اطلاع دهید.
- آزمایشات لازم و تجویز شده توسط پزشک را انجام دهید.
- اگر جراحی صبح انجام می شود، انسولین صبح را تزریق نکنید.
- جهت انجام جراحی بینی باید وزنتان طبیعی و نرمال باشد که وابسته به انسولین نباشید.
- افراد دیابتی غیر وابسته به انسولین باید شب قبل از عمل مصرف داروهای خود را قطع کنند.
- لازم به ذکر است در صورتی که میزان قند خون شما زیر ۱۵۰ باشد امکان جراحی وجود دارد.
- قبل از عمل بینی باید سطح قند خون کنترل شود تا در سطح نرمال و مطلوب باشد زیرا در غیر این صورت ممکن است رگ های شما آسیب ببیند.
- در انتخاب جراح بینی بسیار دقت فرمایید زیرا افراد دیابتی حساس هستند به همین دلیل عمل بینی خود را به دکتر کیان احمدی بهترین جراح بینی بسپارید.
اقدامات بعد از جراحی بینی افراد دیابتی
همانطور که در بالا ذکر کردیم جراحی بینی ممکن است برای افراد دیابتی مشکلاتی اعم از بروز عفونت، دوره نقاهت طولانی مدت، تاخیر در بهبود زخم و افزایش قند خون بوجود آید به همین دلیل به مراقبت های ویژه ای نیاز دارد.
- از مصرف دخانیات و مشروبات الکلی خودداری فرمایید.
- داروهای تجویز شده را طبق دستورالعمل پزشک مصرف کنید.
- حداقل به مدت ۱ هفته از انجام فعالیت سنگین خودداری فرمایید.
- از مصرف غذاهای سرشار از چربی، قند، نمک خودداری فرمایید.
- حتما از برنامه غذایی سالم استفاده نمایید تا نتیجه فوق العاده ای را دریافت نمایید.
- جهت دریافت نتیجه بهتر حتما شرایط و وضعیت جسمانی خود را به جراح بینی و دکتر غدد اطلاع دهید.
- درصورت بروز علائمی اعم از خونریزی، تورم شدید، درد، عفونت، تب در اسرع وقت به پزشک خود مراجعه نمایید.
- بعد از انجام جراحی رینوپلاستی بنا به دلایل مختلف اعم از استرس، روند بهبودی و التهاب و تورم بعد از عمل ممکن است در سطح خون افراد دیابتی را افزایش دهد به همین دلیل بعد از جراحی هر روز تست قندخون را انجام دهید.
استرس روانی ناشی از جراحی تعادل هورمونی و فرآیند التهابی را بر هم می زند که باعث بهبودی و در نتیجه افزایش سطح قند خون می شود. بنابراین، انجام منظم آزمایش خون پس از عمل های زیبایی مانند جراحی بینی بسیار ضروری است. به طور منظم با متخصص غدد و جراح زیبایی خود در تماس باشید تا از بهترین درمان ممکن برای بهبودی استفاده کنید. ضمنا مشورت با یک متخصص تغذیه در تنظیم یک وعده غذایی مناسب و سالم برای نتایج بهتر کمک کننده خواهد بود.
دلایل افزایش قند خون بعد از جراحی بینی
لازم به ذکر است عمل بینی در سطح قند خون افراد دیابتی بسیار تاثیرگذار بوده و بنا به دلایل ذکر شده در زیر قند خون افراد افزایش می یابد:
- تغییر برنامه غذایی
- استرس و اضطراب
- مصرف دارو بعد از جراحی جهت جلوگیری از عوارض جراحی بینی
آیا قند خون بالا در روند جراحی بینی تاثیر دارد؟
به طور کلی قند خون بالا ممکن است اثرات و مشکلات زیادی را به همراه داشته باشد و یکی از مهمترین مشکل در افراد دیابتی اختلال در خونرسانی یا اختلالات عروقی می باشد. در صورتی که میزان خون رسانی به بافت کاهش یابد روند بهبودی فرد کند می شود و حتی در این شرایط احتمال بروز عفونت وجود دارد. البته لازم به ذکر است در صورتی که قند خون شما کنترل شده باشد زیاد جای نگرانی نیست.
کلام آخر
اگرچه عمل بینی برای مبتلایان به دیابت ممنوع نیست، اما ممکن است با عوارضی همراه باشد. مهمترین و اصلی ترین شرایط برای جراحی بینی در افراد دیابتی، کنترل قند خون قبل از عمل و عدم وابستگی به انسولین است. توجه داشته باشید که عدم کنترل دیابت می تواند عوارض جدی مانند طولانی شدن دوره نقاهت، عدم بهبودی زخم ها و عفونت شود. به همین علت توصیه می شود قبل از عمل بینی با یک جراح بینی خوب و همچنین متخصص غدد یک جلسه مشاوره داشته باشید تا شرایط شما برای عمل ارزیابی شود.