سرطان حنجره رشد غیرطبیعی و تکثیر کنترل نشده سلول ها در قسمت بالایی برونش ها است که دارای تارهای صوتی است. این سرطان ممکن است در مری، حنجره، غده تیروئید یا سلول های پوشاننده گلو شروع شود. میزان ابتلا به این سرطان در مردان پنج برابر زنان است و در افراد بالای ۶۰ سال بیشتر رخ می دهد، اما در افراد زیر ۴۰ سال نادر است. ما در این مقاله قصد داریم به بررسی علل، علائم، تشخیص و راه های درمان سرطان حنجره بپردازیم، لذا تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
سرطان حنجره چیست؟
حنجره یک عضو تنفسی و تولید کننده صدا است که در بالای لوله داخلی گردن قرار دارد. این اندام یک اندام جعبه ای شکل است که از غضروف، غشاء و رباط ها تشکیل شده است. ساختار حنجره نسبت به سایر قسمت های راه هوایی متفاوت و پیچیده تر است. سلول های سرطانی که این قسمت را تحت تاثیر قرار می دهند سرطان حنجره نامیده می شوند.
علت سرطان حنجره
سرطان حنجره در نتیجه تغییرات در DNA سلول های حنجره ایجاد می شود و نظم مسئول تکثیر سلولی را مختل می کند. در نتیجه منجر به رشد تصادفی و مداوم سلول ها شده و باعث تکثیر بافتی به نام تومور می شود. مشخص شد که مردان بیشتر از زنان در معرض ابتلا به سرطان حنجره هستند، اما تئوری ها نشان می دهد که این امر تنها ناشی از جنسیت نیست و برخی از عوامل خطر ساز درصد ابتلا را افزایش می دهد.
عوامل خطر سرطان حنجره
هیچ دلیل خاصی برای تغییر در DNA شناخته نشده است، اما از جمله کاتالیزورهای سرطان حنجره موارد زیر است:
- افزیش سن
- سیگار کشیدن
- نوشیدن مقادیر زیاد الکل
- خوردن غذاهای ناسالم، به ویژه سرشار از گوشت قرمز، یا گوشت فرآوری شده و سرخ شده
- بهداشت ضعیف دندان و دهان
- عامل ژنتیکی
- قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی برای مدت طولانی
- بیماری ریفلاکس معده (GERD)
- ویروس پاپیلومای انسانی (HPV)
علائم سرطان حنجره
سرطان در مراحل اولیه بدون علائم است، اما توجه به برخی نشانه ها می تواند از تشدید و گسترش این بیماری جلوگیری کند. علائم سرطان حنجره به شرح زیر است :
- تغییر صدا یا صدای خشن که در عرض ۲ تا ۴ هفته بهبود نمی یابد.
- ایجاد یک توده گردنی که روی گلو ظاهر می شود.
- تورم در گردن که نشان از گسترش سرطان به غدد لنفاوی است.
- در بلعیدن غذا دچار مشکل شوید.
- التهاب حنجره ممکن است ظاهر شود.
- با علائم تنگی نفس و سردرد مواجه شده اید.
- به سرعت و بدون دلیل خاصی، وزن کم می کنید.
- گلودرد همراه با سرفه و گوش درد که بهتر نمی شود.
- توجه داشته باشید اگر از این علائم رنج می برید و ظرف دو تا سه هفته بهبود نیافتید، هر چه سریعتر به پزشک مراجعه کنید.
سرطان حنجره چگونه تشخیص داده می شود؟
در طول معاینه، پزشک جزئیات علائم، سوابق بیماری، فاکتور ژنتیکی و سابقه سرطان در خانواده را بررسی می کند. سپس، پزشک برای بررسی وجود تومور در حنجره، لارنگوسکوپی انجام می دهد. علائم تومور در آن وجود دارد و اگر بافت کمی عجیبی پیدا کرد از شما می خواهد چند آزمایش انجام دهید که ممکن است شامل موارد زیر باشد:
بیوپسی (نمونه برداری) از سرطان حنجره
این آزمایش مربوط به نمونه برداری از بافت خارجی و بررسی آن در آزمایشگاه برای تایید نوع تومور است و نمونه برداری هایی که پزشک ممکن است درخواست کند با تمام موارد زیر متفاوت است:
- بیوپسی معمولی: پزشک متخصص با بیهوشی عمومی و در اتاق عمل یک برش کوچک ایجاد می کند و نمونه ای از بافت را می گیرد.
- بیوپسی سوزنی: طی آن پزشک یک سوزن نازک را مستقیماً در محل تومور وارد می کند و نمونه ای از سلول ها را می گیرد.
- بیوپسی آندوسکوپی: در طی آن پزشک از آندوسکوپ برای دسترسی به بافت تومور و گرفتن نمونه از آن استفاده می کند.
بیشتر بخوانید: سرطان لوزه
مرحله بندی سرطان حنجره
معاینه بیوپسی، علاوه بر تشخیص سلول های سرطانی، مرحله یا درجه سرطان حنجره را مشخص می کند. تشخیص مرحله سرطان به منظور انتخاب درمان مناسب بسیار حائز اهیت است. به طور کلی درجه بندی سرطان حنجره عبارتند از:
- مرحله ۰: تومور فقط در لایه بالایی سلول ها، یعنی در قسمت آسیب دیده حنجره وجود دارد.
- مرحله ۱: عرض تومور کمتر از ۲ سانتی متر است و به قسمت آسیب دیده حنجره محدود می شود.
- مرحله ۲: تومور بین ۲ تا ۴ سانتی متر است و ممکن است در اطرف شروع به رشد کرده باشد.
- مرحله ۳: تومور بزرگتر از ۴ سانتی متر است و به حنجره گسترش یافته و به یک گره لنفاوی منفرد گسترش یافته است.
- مرحله ۴: تومور به غدد لنفاوی یا اندام های دورتر بدن گسترش یافته است.
تست های مختلف تصویربرداری
هدف استفاده از تست های تصویربرداری تعیین وسعت بیماری در بدن است. در مورد تومورهای گردنی و حنجره ممکن است نیاز به آزمایش هایی برای بررسی قفسه سینه، گردن، سر و حتی کل بدن داشته باشید. مهم ترین انواع تصویربرداری عبارتند از:
- تصویربرداری تشدید مغناطیسی (MRI): این آزمایش از امواج رادیویی مغناطیسی قدرتمند برای ایجاد تصاویر دقیق از اندام ها در سراسر ناحیه گردن استفاده می کند. MRI به دنبال تومورهایی است که به بقیه بدن گسترش یافته اند.
- توموگرافی انتشار پوزیترون (PET): این آزمایش به تزریق نوعی قند رادیواکتیو به خون بیمار بستگی دارد. این اسکن تصاویری از نواحی رادیواکتیو در بدن ایجاد می کند که در آن سلول های سرطانی واکنش متفاوتی نسبت به سلول های بدن با این قند رادیواکتیو نشان می دهند. از این روش بیشتر در مراحل پیشرفته سرطان استفاده می شود.
- سی تی اسکن: سی تی اشعه ایکس می تواند تصویری از بافت های نرم و اندام های بدن ایجاد می کند تا پزشک میزان آسیب بافتی به غدد لنفاوی و ریه ها را تعیین نماید.
- رادیوگرافی با باریم: این مایع متراکم و رادیواکتیو نیز هست و بر اساس تصویربرداری با انتشار پوزیترون عمل می کند، با این تفاوت که به طور خاص دستگاه گوارش را بررسی می کند، جایی که بیمار باریم را می بلعد و تحت رادیوگرافی قرار می دهد.
- رادیوگرافی قفسه سینه: اگر پزشک مشکوک باشد که سرطان به ریه های شما سرایت پیدا کرده است، عکس برداری از قفسه سینه را توصیه می کند.
درمان سرطان حنجره
تیم پزشکان روش درمان را بر اساس تعدادی از عوامل از نظر اندازه تومور، وضعیت سلامتی و سن بیمار و همچنین مرحله ای که سرطان به آن رسیده است و اینکه آیا به سایر اعضای بدن گسترش یافته است یا خیر انتخاب می کنند. مکانیسم های درمان سرطان حنجره اغلب بر موارد زیر تمرکز دارند:
رادیوتراپی
در رادیوتراپی، پزشکان از پرتوهای پرتوهای پرانرژی برای از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می کنند. رادیوتراپی می تواند به تنهایی برای درمان سرطان حنجره در مراحل اولیه یا به عنوان یک درمان تکمیلی پس از جراحی استفاده شود.
درمان سرطان حنجره با جراحی
روش جراحی برای مراحل اولیه سرطان مناسب است، بنابراین پزشک بخشی یا تمام حنجره را برمی دارد. به طورکلی، ۳ نوع جراحی برای تومورهای سرطانی حنجره وجود دارد که عبارتند از:
- جراحی لاپاروسکوپی
- برداشتن جزئی حنجره
- برداشتن کامل حنجره
شیمی درمانی
این شامل داروهای مختلف دارویی برای از بین بردن DNA سلول های سرطانی است که تولید مثل آنها را محدود یا متوقف می کند که توسط پزشک بسته به نوع و درجه سرطان تعیین می شود .شیمی درمانی ممکن است برای کوچک کردن تومور قبل از جراحی یا پرتودرمانی استفاده شود و ممکن است همراه با پرتودرمانی استفاده شود. پزشکان از شیمی درمانی برای انواع پیشرفته سرطان حنجره یا بیمارانی که قبلا بهبود یافته اند و سرطان عود کرده است استفاده می کنند
درمان دارویی
یکی از روش های درمان سرطان، آنتی بادی مونوکلونال است که معمولاً به بیمارانی داده می شود که تحت درمان با رادیوتراپی هستند و نمی توانند با شیمی درمانی درمان شوند. این درمان بیولوژیکی مانع رشد و تولید مثل سلول های سرطانی می شود و برای بیمارانی که به دلیل بیماری مزمن قلبی یا کلیوی نمی توانند شیمی درمانی را تحمل کنند مناسب است. پزشکان ممکن است در برخی موارد پیشرفته سرطان حنجره بیولوژیکی و شیمی درمانی را ترکیب کنند
بهبودی پس از درمان سرطان حنجره
با توجه به حساسیت ناحیه حنجره و اهمیت اندام های واقع در آن برای زندگی ساده روزمره، بیمار اغلب به مراحل بهبودی نیاز دارد که ممکن است مدتی طول بکشد. این دوره نقاهت ممکن است شامل برخی درمان های تکمیلی برای گفتار درمانگران و فیزیوتراپیست ها باشد. مشکلاتی که پس از سرطان حنجره ممکن است پس از با آنها روبرو شود:
- مشکل در بلع و چشیدن
- مشکل در تنفس
- مشکل در صحبت کردن و توانایی محدود در صحبت کردن
- سفت شدن پوست اطراف گردن
- بدشکلی های گردن و قسمتی از صورت
کلام آخر
سرطان حنجره به گروهی از تومورهای بدخیم در ناحیه حنجره گفته می شود که در مراحل اولیه علائم خاصی ندارند. اما برخی از علائم مانند مشکل در بلع، گلو درد، خشکی گلو، تغییر در صدا، تورم در غدد لنفاوی و کاهش وزن می تواند نشان دهنده رشد سلول های سرطانی باشد. گزینه های درمانی بسته به عوامل زیادی مانند محل، مرحله، نوع سلول های آسیب دیده و سلامت عمومی بیمار تعیین می شوند. از مهمترین روش های درمان می توان به پرتو درمانی، عمل جراحی، شیمی درمانی، درمان دارویی هدفمند و توانبخشی بعد از درمان اشاره کرد. در پایان توصیه می شود برای تشخیص و درمان سرطان حنجره به بهترین متخصص گوش حلق و بینی مراجعه کنید.