نوک بینی برجستهترین قسمت صورت است که در زیبایی بینی اهمیت به سزایی دارد، گاهی اوقات فرد از فرم کلی بینی خود رضایت دارد. اما فقط قسمت نوک بینی برای او آزاردهنده است، به خصوص در مواردی که نوک بینی حالت آویزان، نوک پهن و گوشتی، سوراخهای بزرگ، عدم تقارن در سوراخ ها و مشکلاتی زیبایی دیگر دارد. در چنین شرایطی بیمار تحت عمل نوک بینی یا تیپ پلاستی قرار می گیرد. اما سوال اینجاست که تیپ پلاستی چگونه انجام می شود؟ چه افرادی می توانند جراحی نوک بینی را انجام دهند؟ مراقبت های بعد از تیپ پلاستی بینی چگونه است؟ به منظور آشنایی بیشتر با این عمل تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
جراحی نوک بینی یا تیپ پلاستی چیست؟
نوک بینی از غضروفها، ماهیچهها، بافت فیبری، لایههای چربی و پوست تشکیل شده و فاقد استخوان است. بهتر است بدانید که مشکلات ظاهری در این بخش از بینی در طی عمل بینی برطرف می شود، در حقیقت جراحی تیپ پلاستی یا نوک بینی، بخشی از عمل رینوپلاستی یا جراحی زیبایی بینی است که توسط متخصص گوش، حلق و بینی یا جراح پلاستیک انجام می شود.
برخی افراد تنها از ظاهر نوک بینی خود ناراضی بوده و هیچ مشکلی در بخش بالایی و میانی بینی خود ندارند، لذا اقدام به عمل تیپ پلاستی می کنند. در برخی مواقع بیمار با هدف اصلاح نوک بینی به جراح مراجعه می کند، اما بعد از ارزیابی و معاینات دقیق پزشک، مشکلات دیگر ظاهری و حتی عملکردی مشخص شده و جراح عمل رینوپلاستی توصیه می کند.
تفاوت عمل تیپ پلاستی و جراحی رینوپلاستی
به طور کلی، در جراحی کل بینی استخوانها و غضروفها روی پل بینی تحت جراحی و اصلاح قرار میگیرند و عوارض بیشتری ایجاد میشود، برخی از تفاوتها بین این دو جراحی شامل این موارد میشود:
- جراحی نوک بینی در مقایسه با جراحی کل بینی، آسان تر بوده و زمان انجام جراحی نیز کوتاهتر است.
- دوره نقاهت پس از جراحی نوک بینی نسبت به جراحی کل بینی کوتاهتر است.
- پس از جراحی کل بینی به دلیل تغییرات ساختاری که روی استخوانها و غضروفهای پل بینی صورت گرفته است، تورم، خونریزی و کبودیهای بسیار بیشتری ایجاد خواهد شد.
- شدت درد پس از جراحی رینوپلاستی به مراتب بیشتر خواهد بود.
- زمان بهبودی پس از جراحی نوک بینی بسیار کوتاهتر از زمانی است که کل بینی تحت جراحی قرار بگیرد.
جراحی تیپ پلاستی بینی برای چه افرادی مناسب است؟
همان طور که اشاره شد، عمل تیپ پلاستی بخشی از جراحی رینوپلاستی یا کل بینی است، اما این عمل به تنهایی برای همه افراد مناسب نیست. انجام عمل تیپ پلاستی به پز شک و شرایط بیمار بستگی دارد و در اکثر مواقع بیمار علاوه بر جراحی نوک بینی ممکن است نیاز به تغییراتی در بخش های دیگر بینی داشته باشد. به طورکلی، افرادی که شرایط زیر را داشته باشند، کاندید مناسبی برای عمل نوک بینی هستند:
- نوک بینی افتاده
- بزرگی یا کوچکی بیش از حد نوک بینی
- عدم تقارن در سوراخ های بینی
- نوک بینی گرد و پهن
- نوک بینی نامتقارن
- بزرگی بیش از حد سوراخ های بینی
- افتادگی کلومای بینی
بیشتر بخوانید: تفاوت جراحی باز و بسته بینی
روش جراحی نوک بینی
جراحی نوک بینی که اصطلاحاً به آن تیپ پلاستی نیز میگویند را میتوان با بیحسی موضعی یا آرام بخش انجام داد. این جراحی به حدود ۴۵ دقیقه زمان نیاز دارد. البته گاهی اوقات ممکن است به زمان بیشتری نیز نیاز داشته باشد. جراحی نوک بینی مانند جراحی بینی با ایجاد یک برش W شکل کوچک در پایین تیغه میانی بینی شروع شده و با برداشتن پوشش پوست تا نمایان شدن غضروفهای و باقی ساختار نوک بینی انجام میشود.
سپس اصلاحاتی که لازم است مانند کوتاه کردن غضروف، متقارن یا کوچک کردن سوراخ ها و یا نازک کردن لایه ضخیم پوست روی بینی انجام میشود. اگر سپتوم (تیغه میانی بینی) در قسمت انتهایی دچار انحراف باشد نیز میتوان به راحتی طی همین جراحی آن را برطرف نمود. در پایان اعمال تغییرات برش ها بخیه زده می شود که معمولا بخیه های جذبی هستند. جراح سعی میکند به گونه ای بخیه ها انجام شود که کمترین جای زخم روی پوست بینی شما باقی بماند.
مراقبت های پس از این پروسه
- تعداد بخیه و پانسمانی که در جراحی نوک بینی انجام میشود بسیار کم و جزئی است و بیمار میتواند همان روز به منزل بازگردد، بعد از یک هفته میتوانید بعد به محل کار خود باز گردید یا اینکه فعالیتهای روزمره خود را انجام دهد.
- گاهی اوقات نیاز است به مدت ۳ تا ۵ روز از بانداژ استفاده شود، آتل های سیلیکونی جهت حفاظت نوک بینی و بخیه ها نیز در مواردی لازم است به مدت ۳ تا ۵ روز روی بینی باقی بماند.
- تورم اطراف بینی ظرف ۴ تا ۶ هفته برطرف میشود، اما دست یافتن به نتایج نهایی ممکن است به ۹ تا ۱۲ ماه زمان نیاز داشته باشد.
- به مدت یک هفته سر خود را بالا نگه داشته و به هنگام خواب از چند بالش استفاده کنید.
- از دستکاری، مالش و فشار به بینی اجتناب کرده و از تخلیه بینی با شدت زیاد خودداری کنید.
- تا چند روز از قرار گرفتن زیر نور مستقیم خورشید پرهیز نمایید.
- تا چند ماه باید از فعالیت ها یا ورزش هایی که موجب ضربه به بینی می شود، اجتناب کنید.
- از محل زخم خود به خوبی مراقبت نمایید تا دچار عفونت و خونریزی نشود.
- از سیگار کشیدن به مدت دو هفته خووداری کنید.
- حمام آب گرم و سونا تا زمانی که پزشک به شما اجازه نداده است، نباید استفاده شود.
- از ریختن مستقیم آب روی سر خود طی ۳ تا ۵ روز اول (تا زمان جذب بخیهها و بهبود نسبی محل برش) خودداری نمایید.
مشاوره برای جراحی تیپ پلاستی
جهت تصمیم گیری در این مورد باید یک مشاوره با متخصص گوش، حلق و بیتی یا جراح پلاستیک داشته باشید. پزشک با معاینه داخل بینی و در مواقعی با استفاده از رادیوگرافی به شما بهترین روش جراحی را پیشنهاد میدهد. در مواقعی بینی شما با اصلاحات جزئی در نوک آن به فرم و اندازه دلخواه میرسد، اما گاهی اوقات احتیاج به تغییرات اساسی در ساختار استخوان و غضروفی بینی است. به همین علت تنها پزشک متخصص پس از معاینات دقیق میتواند در این مورد نظر بدهد.
مشکلاتی که از طریق جراحی نوک بینی قابل برطرف شدن هستند، شامل موارد زیر میباشد:
- برطرف کردن افتادگی نوک بینی (اصطلاحاً عروسکی کردن بینی)
- باریک کردن سوراخهای پهن و بزرگ بینی
- اصلاح برجستگیهای جزئی روی پل غضروف بینی
- بهبود عملکرد تنفسی
- باریک کردن نوک بینی
لازم به ذکر است که مشکلاتی از قبیل قوز روی بینی، استخوان پهن بینی، بینی کج و عدم تقارن در استخوان میانی بینی مشکلاتی هستند که از طریق این جراحی قابل اصلاح نیستند و احتیاج به جراحی کامل بینی دارد و باید تحت بیهوشی عموم انجام شود.
کلام آخر
جراحی نوک بینی که اصطلاحا به آن جراحی تیپ پلاستی بینی گفته می شود، به منظور اصلاح نوک بینی انجام می شود. اگرچه تیپ پلاستی جزیی از جراحی رینوپلاستی است، اما برخی افراد نیازی به اصلاح استخوان بینی خود نداشته و تنها از ظاهر نوک بینی خود ناراضی هستند. در چنین شرایطی بیمار می تواند با عمل تیپ پلاستی، اصلاحات لازم را در نوک بینی خود انجام دهد. اگرچه تغییر در عمل نوک بینی کمتر است، اما برای رسیدن به نتیجه مطلوب بهتر است به بهترین جراح بینی مراجعه کنید.