جراحی خواب؛ درمان قطعی آپنه خواب

فهرست مطالب

اگر آپنه خواب دارید ممکن است در طول روز احساس خستگی داشته باشید و عملکرد شما در طول روز افت کند. بنابراین در صورت وجود علائم آپنه انسدادی خواب ضروری است که به متخصص گوش، حلق و بینی مراجعه کرده و در مورد روش های درمان اطلاعات کسب کنید. جراحی خواب به عنوان موثر ترین روش درمان وقفه تنفسی خواب، یکی از درمان های رایج این عارضه است. در این مقاله سعی شده که به روش های انجام این جراحی و مزایا و هزینه آن پرداخته شود. این مقاله را تا پایان بخوانید تا بیشتر در مورد جراحی خواب بدانید.

آپنه خواب

هنگامی که جریان هوا در طول خواب باعث ارتعاش بافت های کام و گلو شود، خروپف رخ می دهد. در برخی افراد ژنتیک، افزایش وزن یا افزایش سن باعث شل شدن بافت‌های دهان می شود که در نهایت منجر به خروپف می شود. خروپف به خودی خود خطرناک نیست، اما می تواند برای دیگران آزاردهنده باشد. در برخی موارد، خروپف نشانه آپنه انسدادی خواب (OSA) است که نیاز به درمان دارد. به طورکلی، درمان آپنه خواب به دو روش غیر جراحی یا جراحی انجام می شود که در ادامه به بررسی جراحی آپنه خواب خواهیم پرداخت.

جراحی خواب چیست؟

جراحی خواب، عملی است که در آن پزشک متخصص گوش، حلق و بینی مشکلات تنفس در هنگام خواب را درمان کرده و به بیمار کمک می کند که بتواند خواب راحت را تجربه کنند .هنگام مراجعه به متخصصان گوش، حلق و بینی وضعیت بافت های نرم گلو ارزیابی می شود و درمان مناسب تعیین می گردد تا بیماران بتوانند بهتر بخوابند و نفس بکشند. اگر به شما گفته شده است که در طول خواب با صدای بلند خروپف می کنید یا به طور ناگهانی از خواب بیدار می شوید، ممکن است از آپنه انسدادی خواب رنج ببرید.

آپنه خواب

کاندیدای مناسب جراحی خواب

آپنه خواب وضعیتی است که در آن تنفس در خواب متوقف می شود. این زمانی اتفاق می افتد که ماهیچه های گلو و زبان بیش از حد شل می شوند و باعث مسدود شدن راه هوایی شما می شود. برخی دستگاه ها ممکن است به باز ماندن راه هوایی شما کمک کنند. اما این روش درمان مشکلات تمام افراد را برطرف نمی کند. در واقع جراحی خواب مناسب افرادی است که:

  • چندین ماه دستگاه های مخصوص باز نگه دار راه تنفسی را امتحان کرده اند و علائم آپنه خواب بهبود نیافته است.
  • نمی توانند خواب آرام داشته باشند، زیرا دستگاه های مخصوص باز نگه دار راه تنفسی برای آنها ناراحت کننده است.
  • افراد با مشکلات ساختاری در بینی یا گلو از جمله انسداد بینی.
  • افرادی که دارای اضافه وزن هستند.
  • افرادی که دارای خروپف های طولانی هستند.

مزایای جراحی خواب

بیشتر مردم وقتی به آپنه خواب فکر می کنند، تنها به یاد خروپف می افتند. در حالی که خروپف یک شاخص رایج از این بیماری است، علائم زیادی وجود دارد که باید به آنها توجه کرد که در صورت عدم درمان به موقع آپنه خواب ممکن است اتفاق بیافتد. بنابراین جراحی خواب منجر به درمان موارد زیر می گردد:

  • خواب آلودگی در طول روز
  • بیخوابی
  • ناتوانی در تمرکز
  • مشکلات حافظه
  • اضطراب یا تحریک پذیری
  • سردردهای بی دلیل
  • مشکل در انجام وظایف و تمرکز در طول روز

در صورتی که آپنه خواب به درستی تشخیص داده نشود و درمان نشود، آپنه انسدادی خواب می تواند باعث برخی بیماری های جدی شود، از جمله:

  • فشار خون بالا
  • بیماری قلبی یا نارسایی قلبی
  • حمله قلبی
  • فشار خون ریوی

به طور کلی، جراحی خواب شامل برداشتن، کوچک کردن یا سفت نمودن بافت اضافی در دهان و گلو، یا احتمالاً تنظیم مجدد موقعیت فک بالا، فک پایین یا هر دو فک برای گشاد کردن مجاری تنفسی است. این جراحی دارای مزایای زیادی است و در صورتی که توسط پزشک متخصص انجام شود، می تواند کمک به سلامت جسمی و ذهنی فرد نماید.

دلایل انجام جراحی خواب

درمان آپنه انسدادی خواب و انجام جراحی خواب بسیار مهم است، زیرا آپنه خواب احتمال ابتلا به فشار خون بالا، افسردگی، ریتم نامنظم قلب، نارسایی قلبی، بیماری عروق کرونر و سکته را افزایش می دهد. احتمالاً پزشک از شما می خواهد ابتدا تغییرات سبک زندگی و استفاده از دستگاه های مخصوص باز نگه دار راه تنفسی را امتحان کنید. اگر تلاش کرده اید و نمی توانید این دستگاه ها را تحمل کنید، جراحی ممکن است یک انتخاب مناسب باشد.

تشخیص آپنه انسدادی خواب

دکتر کیان احمدی متخصص گوش، حلق و بینی، هنگام مراجعه بیمار به مطب؛ بینی، دهان، گلو، کام و گردن بیمار را به طور کامل معاینه می کند. معاینه نشان می دهد که آیا خروپف ناشی از آپنه خواب یا سایر بیماری مانند آلرژی بینی، عفونت، تغییر شکل لوزه ها و آدنوئیدها است.

همچنین ممکن است پزشک یک مطالعه خواب را در یک محیط آزمایشگاهی توصیه کند تا مشخص کند خروپف چقدر جدی است و چه اثراتی بر سلامت شما دارد. درمان بستگی به تشخیص دارد. اگر پزشک تشخیص دهد که شما به جراحی خواب نیاز دارید، زمان جراحی و نکات مهم آن با شما در میان گذاشته می شود.

انواع روش های جراحی خواب

هنگامی که جراحی به بهترین گزینه درمانی برای بیماران تبدیل می شود، تکنیک های جراحی پیشرفته ای برای آپنه انسدادی خواب ممکن است انجام شود.

  • جراحی (UPPP): در این روش بافت پشت گلو برداشته می شود که ممکن است آپنه خواب و خروپف را برای برخی افراد کاهش دهد.
  • جراحی تراکئوستومی: تقریباً همیشه آپنه خواب ناشی از انسداد راه هوایی فوقانی را درمان می کند. اما درمان‌های دیگر تقریباً به همان اندازه در اکثر افراد مؤثر است. اما ممکن است پس از جراحی عوارضی اتفاق بیافتد.

سایر انواع جراحی که ممکن است برای درمان آپنه خواب استفاده شود عبارتند از:

  • پیشروی فک پایین: که فک بالا و پایین را به سمت جلو حرکت می دهد تا اندازه راه هوایی افزایش یابد.
  • فرسایش با فرکانس رادیویی: که اندازه زبان یا بافت دیگری را که ممکن است جریان هوا را به ریه ها مسدود کند، کاهش می دهد.
  • تحریک اعصاب: دستگاهی در قسمت فوقانی قفسه سینه کاشته می شود. الگوی تنفس را حس می کند و ماهیچه های راه هوایی را برای باز نگه داشتن راه هوایی تحریک می کند.
  • در برخی موارد ممکن است از سپتوپلاستی، درمان بزرگی شاخک بینی و جراحی سینوس نیز در جراحی خواب استفاده شود.

بهبودی پس از جراحی خواب

جراحی خواب برای درمان آپنه خواب یک روش موثر است. جراحی خواب تحت بیهوشی عمومی انجام می شوند، بنابراین شما در تمام طول مدت خواب خواهید بود. این همچنین به این معنی است که شما باید یک یا دو شب بعد از جراحی در بیمارستان بمانید تا پزشک شما بتواند شما را تحت نظر داشته باشد و مطمئن شود که شما به خوبی به عمل پاسخ می دهید.

به منظور کمک به بهبودی و کاهش زمان نقاهت جراحی خواب، به چند نکته بعدی توجه نمایید:

  • رعایت دستورهای پزشک بعد از جراحی از اهمیت زیادی برخوردار است. قبل از اینکه شما را مرخص کنند، پزشک گوش و حلق و بینی شما احتمالاً خلاصه‌ای سریع از کارهایی که می‌توانید و نمی‌توانید پس از ترک انجام دهید، به شما می‌دهد. آنها همچنین هر دارویی را که نیاز به ادامه مصرف داشته باشید برای شما تجویز خواهند کرد. ضروری است که این دستورالعمل ها را دنبال کنید زیرا انجام این کار به شما کمک می کند در مسیر درست برای بهبودی کامل قرار بگیرید. اگر توصیه های پزشک خود را نادیده بگیرید، ممکن است دوره نقاهت خود را طولانی تر کنید یا با برخی از عوارض روبرو شوید.
  • سعی کنید از عفونت جلوگیری کنید. اگر این کار را انجام ندهید، می توانید به راحتی دوباره با یک عفونت خطرناک در بیمارستان بستری شوید. بنابراین، پس از جراحی آپنه خواب، مطمئن شوید که همیشه دستان خود را بعد از رفتن به دستشویی بشویید. هر کس دیگری در خانواده شما باید همین کار را انجام دهد. اگر لازم است که پانسمان خود را بشویید یا عوض کنید، مطمئن شوید که این کار را هر چند وقت یکبار طبق دستور انجام دهید.
  • هنگام عطسه و سرفه مراقب باشید. این اقدامات می تواند بر برش های جراحی فشار وارد کند، بنابراین سعی کنید تا حد امکان با دقت بیشتری سرفه و عطسه کنید.

هزینه جراحی خواب

هزینه جراحی خواب بسته به حاد بودن وقفه تنفسی خواب، نوع روش جراحی، تخصص پزشک، مدت بستری در بیمارستان و درمان های تکمیلی متفاوت می باشد. به منظور اطلاع از هزینه ها ضروری است که به متخصص گوش، حلق و بینی مراجعه کرده و مورد معاینه و بررسی مجاری تفسی و تست های مربوطه قرار بگیرید.

کلام آخر

اگر فکر می کنید از آپنه خواب رنج می برید، باید یک پزشک گوش و حلق و بینی را ملاقات کنید. اگر به شدت از این عارضه رنج می برید و کمبود خواب شما را به شدت خسته می کند، ممکن است پزشک گوش و حلق و بینی شما انجام جراحی خواب را به شما پیشنهاد دهد. با انجام جراحی خواب می توانید از تمام علائم آپنه انسدادی خواب برای همیشه رهایی یابید. در پایان توصیه می شود در صورت تشخیص آپنه خواب و درمان آن به بهترین متخصص گوش و حلق و بینی در بروجرد مراجعه نمایید.

دکتر کیان احمدی

دکتر کیان احمدی

دکتر کیان احمدی جراح گوش و حلق وبینی به عنوان جراح پلاستیک و صورت در بروجرد فعالیت دارند. ایشان فارغ التحصیل و دارای بورد تخصص از دانشگاه تهران هستند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *