بیماری های سینوسی مانند پولیپ بینی و سینوزیت های مزمن اغلب باعث ایجاد فشار، تورم و احتقان می شوند که می توانند دردناک باشند. برخی از این بیماری های سینوسی با دارو درمان می شوند، اما گاهی درمان های دارویی موثر نبوده و نیاز به جراحی دارد. به همین دلیل پزشک برای درمان بیماری های سینوس عمل جراحی سینوس بینی را توصیه می کند. ما در این مقاله از بهترین جراح بینی لرستان، بروجرد دکتر کیان احمدی قصد داریم شما را با انواع جراحی سینوس بینی آشنا کنیم، لذا تا انتها همراه ما باشید.
جراحی سینوس بینی چیست؟
جراحی سینوس به منظور درمان سینوزیت مزمن، برداشتن پولیپ بینی از سینوس ها و درمان سایر بیماری ها انجام می شود. اکثر افراد به دلیل مشکلات شدید سینوس که پس از مصرف داروها بهبودی حاصل نشده است، جراحی سینوس را انجام می دهند. جراحی سینوس ممکن است شامل برداشتن بافت سینوس عفونی، استخوان یا پولیپ باشد.
انواع جراحی سینوس چیست؟
به طورکلی، عمل سینوس به دو روش جراحی آندوسکوپی سینوس و سینوپلاستی با بالون انجام می شود که در ادامه به بررسی هر یک خواهیم پرداخت.
جراحی آندوسکوپی عملکردی سینوس(FESS)
در واقع آندوسکوپی بینی، رایج ترین نوع جراحی سینوس است. این جراحی با تخلیه مجرای بین بینی و سینوس ها، آن را باز کرده و استخوان یا بافت عفونی را از بین میبرد تا مخاط محبوس شده در سینوس ها خارج شود. پزشک برای دیدن داخل بینی و سینوس ها از آندوسکوپ استفاده می کند.
سینوپلاستی با بالون
سینوپلاستی با بالون نوعی درمان کم تهاجمی برای سینوزیت است. پزشک با استفاده از یک آندوسکوپ و کاتتر برای هدایت یک بالون کوچک به داخل بینی این روش را انجام می دهد. پزشک با این روش مسیر عبور سینوس ها را افزایش می دهد.
بیشتر بخوانید: جراحی خواب؛ درمان قطعی آپنه خواب
قبل از عمل سینوس بینی چه باید کرد؟
به طور معمول باید یک هفته قبل از جراحی سینوس خود از مصرف داروهای بدون نسخه مانند ایبوپروفن و آسپرین خودداری کنید. در موارد خاص، مانند استنت قلبی، افراد نباید داروهای خود را برای مدت طولانی قطع کنند. برای ایمن بودن، از جراح آندوسکوپی خوب در لرستان دکتر کیان احمدی بپرسید که چه مدت بایستی داروهایتان را قطع کنید. همچنین شروع به شست و شوی مجرای سینوسی با اسپری سالین کنید.
جراحی سینوس چگونه انجام می شود؟
برای عمل جراحی سینوس بینی، بیمار تحت بیهوشی عمومی قرار خواهد گرفت. دستگاه آندوسکوپ کوچک داخل سینوس ها شما قرار داده می شود تا جراح بتواند روند جراحی را به دقت بررسی کند. سپس پزشک با جراحی انسدادها، بخش های کوچک استخوان یا پولیپ ها را از سینوس ها بر می دارد. گاهی ممکن است پزشک از بالون برای افزایش فضا در مجرای بینی ایجاد کرده و سپس، آندوسکوپ را وارد و عمل را آغاز کند.
به چه دلایلی جراحی سینوس بینی انجام میشود؟
هدف از انجام این جراحی حذف هر موردی است که مسیر تخلیه سینوسها را مسدود کرده باشد. این مسدود کنندهها شامل گزینههای زیر میشوند:
- قطعات استخوان
- پوستههای مخاطی
- پولیپ بینی
- بافت ورم کرده یا آسیب دیده
- برآمدگیها یا هر چیز زائدی که مسیر بینی یا سینوس را مسدود کرده باشد
یک فرد میتواند برای درمان مسائل مختلفی از جراحی سینوس بینی بهره ببرد. شایعترین این علتها، سینوزیت و پولیپ بینی میباشد.
سینوزیت: سینوزیت درواقع متورم شدن سینوسهای بینی و یا مسیرهای آن میباشد که گاهی به آن عفونت سینوسی نیز میگویند. شخص دارای سینوزیت ممکن است علائم زیر را داشته باشد:
- احساس فشار در اطراف بینی، چشم یا پیشانی
- گرفتگی بینی
- مسیر تخلیه سفت و تغییر رنگ داده
- سرفه
- گرفتگی سر و سردرد
- خلط پشت بینی بد مزه
- گوشهای گرفته و یا تغییراتی در احساس شنوایی
پولیپ بینی: پولیپ بینی تورم لایه درونی بینی در داخل مسیرهای بینی و سینوسها میباشد. اندازه این پولیپها میتواند متفاوت باشد اما معمولاً شبیه قطره اشک هستند. انواع بزرگتر آن میتوانند به مشکلات تنفسی منجر شوند و حتی در حس بویایی شخص اثر بگذارند؛ همچنین میتوانند منجر به مسدود شدن سینوسهای یک شخص و در نهایت عفونت آن شوند.
برخی افراد هیچ نشانهای از پولیپ بینی حس نمیکنند با این حال شایعترین علائم آن عبارتند از:
- بینی مسدود که به مشکلات تنفسی منجر میشود
- آبریزش بینی
- عفونتهای سینوسی ممتد
- خلط پشت بینی
- کاهش احساس بویایی یا چشایی
- درد صورت
- سردرد
- خر و پف کردن
- وقفه تنفسی در خواب
- دلایل دیگر
جراحی سینوس همچنین میتواند به دلیل عفونتهای دیگر، محدودیتهای مداوم، برآمدگیهای غیرطبیعی و مشکلات دیگر که باعث التهاب مسیرهای بینی و سینوسها میشوند، انجام بگیرد.
نواع دیگر سینوپلاستی
تا اینجا به دو نوع از جراحی سینوس اشاره کردهایم و در ادامه مطلب انواع دیگر آن را معرفی خواهیم کرد:
سپتوپلاستی
این جراحی به حل مشکلات مرتبط با تیغه بینی – دیواره نازک ساخته شده از استخوان و غضروف که بینی را به دو حفره تقسیم میکند- میپردازد. به طور معمول این دیواره صاف است با این حال گاهی خمیده و یا کج میشود که با عنوان انحراف تیغه نیز شناخته میشود. سپتوپلاستی یک فرایند جراحی است که برای صاف کردن این تیغه جهت بهبود تنفس، کاهش عفونتهای سینوسی و خونریزیهای بینی انجام میشود. این عمل میتواند با استفاده از آندوسکوپ و یا از طریق ایجاد بریدگی انجام گیرد.
جراحی شاخک بینی
شاخکها استخوانهای نازکی داخل بینی هستند که با لایه مخاطی پوشیده شده اند. زمانی که جریان هوا از داخل بینی عبور میکند، فیلتر این شاخکها آن را گرم و مرطوب میسازد. آلرژی، عفونت سینوسی و عفونت مسیرهای فوقانی تنفس میتواند به التهاب و بزرگ شدن لایه مخاطی این شاخکها بینجامد. شاخکهای بزرگ نیز میتوانند جریان هوا را مسدود کرده و تنفس را مشکل سازند. برای درمان این مسئله یک جراح میتواند شاخکهای بزرگ یا بخشهایی از آنها را بیرون بیاورد، موقعیت آنها را تغییر دهد و یا از طریق روش عضو برداری به وسیله لیزر یا درمان رادیو فرکانسی، اندازه لایه مخاطی بزرگ شده را کاهش دهد. بسته به نوع جراحی که به کار میرود ممکن است نیاز به یک بریدگی کوچک و یا استفاده از آندوسکوپ وجود داشته باشد.
بهبودی و دوره نقاهت
بعد از جراحی سینوس نیازی به بستری در بیمارستان نخواهید داشت. با این حال، باید برنامه ریزی کنید که کسی شما را به خانه ببرد. شما نمی توانید خودتان رانندگی کنید. پس از جراحی سینوس، مراقبت های بعدی برای اطمینان از بهبود صحیح سینوس های شما ضروری است.
ممکن است پنج روز طول بکشد تا شما برای انجام فعالیت بدنی بعد از جراحی سینوس بینی احساس آمادگی کنید. شما باید از فعالیت هایی که باعث افزایش فشار خون شما می شود، مانند وزنه برداری و دویدن، تا زمانی که از پزشک خود اجازه بگیرید، اجتناب کنید. پس از عمل بایستی ۴ تا ۷ روز پس از جراحی از دمیدن بینی یا فین کردن خودداری کنید. این کار می تواند سینوس های ظریف را در حین بهبودی مختل کند.
داروها
در طول روند بهبودی، شما از داروهای مسکن خاص تجویز شده توسط پزشک استفاده می کنید. همچنین ممکن است برای شما کورتیکواستروئیدها تجویز شود. داروهای بدون نسخه مانند آسپرین و ایبوپروفن می توانند با فشار خون شما تداخل داشته باشند و این موارد معمولا توصیه نمی شوند. شما باید بلافاصله پس از جراحی مجاری سینوس خود را با اسپری سالین مرطوب نگه دارید. این اسپری از تشکیل پوسته های خونی و مسدود شدن سینوس ها در حین بهبودی آنها جلوگیری می کند.
عوارض و خطرات احتمالی جراحی سینوس
به احتمال زیاد مقداری ترشح از بینی یا مخاط خونی خواهید داشت که طبیعی است. به طور کلی، جراحی های سینوس، عوارض قابل توجه و جدی به همراه ندارد، اما در موارد نادر ممکن است با عوارض جدی همراه باشد. ممکن است بعد از جراحی بیمار دچار خونریزی شدید شود. اگر خونریزی بیش از حد وجود داشته باشد، ممکن است بیمار نیاز به تزریق خون داشته باشید. برخی از افراد مشکلات بینایی یا کاهش حس بویایی دارند. هر گونه جراحی سینوس خطر ایجاد نشتی در مایع اطراف مغز شما را به همراه دارد. این امر به انجام جراحی دیگر برای درمان نیاز دارد.
اگر پس از جراحی سینوس بینی سردرد شدید، قرمزی یا تورم اطراف چشم هایتان، یا تب شدید (بیشتر از ۳۸ درجه سلسیوس) باید با پزشک خود تماس بگیرید یا به مطب جراح مراجعه کنید. به احتمال زیاد، پزشک شما را ویزیت خواهد کرد تا مطمئن شود که عفونت در کار نیست. شما می توانید با پیروی از دستورالعمل های پزشک، خطر عوارض بعد از جراحی را کاهش دهید. همچنین باید مراقب سطح فعالیت خود تا سه هفته بعد از جراحی باشید.
آیا جراحی سینوس بینی دردناک است؟
پزشک هنگام انجام جراحی سینوس از بیهوشی یا ماده بی حس کننده استفاده می کند. بیهوشی عمومی به این معنی است که ییمار بیهوش است و هیچ دردی احساس نمی کند. در بیحسی موضعی هم با اینکه بیمار هوشیار است، اما دردی را حس نخواهد کرد.
کلام آخر
اگر با درد و احتقان سینوس مداوم دست و پنجه نرم می کنید، جراحی سینوس بینی ممکن است راه حلی ایمن و ساده برای مشکلات سینوس شما باشد. رایج ترین جراحی های سینوس کم تهاجمی هستند و اغلب باعث تسکین فوری فشار و درد سینوس در حین درمان عفونت های سینوسی می شوند. این عمل جراحی دارای میزان موفقیت بالایی است و عوارض نادری دارد. گاهی کممکن است برای جلوگیری از عود عفونت نیاز به مصرف برخی داروها داشته باشید. در پایان توصیه می شود در صورت مشاهده علائم بیماری های سینوس به بهترین متخصص گوش، حلق و بینی مراجعه نمایید.
یک پاسخ
سلام جناب دکتر می خواستم بدونم جراحی سینوس بینی ریسکی هم داره که به مشکلیبر بخوره و احتمالش چقدر هست و دلیلش چی میتونه باشه ؟