عمل بینی به طور کلی با دو هدف زیبایی و درمانی انجام می شود. در حال حاضر جراحی زیبایی بینی (رینوپلاستی) رواج بسیاری داشته و به بهبود شکل ظاهری بینی و افزایش زیبایی چهره کمک می کند. این در حالی است که عمل های درمانی با هدف رفع مشکلات تنفسی و عملکردی بینی انجام می شود. شایان ذکر است که امکان عمل زیبایی بینی به همراه برخی از عمل های درمانی وجود داشته و نیازی عمل مجزا نیست. ما در این مقاله قصد داریم به بررسی انواع جراحی درمانی بینی بپردازیم، لذا تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
جراحی درمانی بینی چیست؟
جراحی درمانی بینی با هدف بهبود عملکرد بینی یا رفع مشکلاتی است که در اثر بیماری مرتبط با بینی ایجاد شده اند. بسیاری از مشکلات عملکردی مانند گرفتگی و انسداد بینی، مشکلات تنفسی و علائم دیگر بدون نیاز به جراحی قابل درمان هستند. اما در برخی موارد ممکن است درمان های دارویی نتیجه بخش نبوده و برای رفع نشانه های بیماری، عمل جراحی ضرورت داشته باشد.
از رایج ترین دلایل انجام جراحی درمانی بینی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- پولیپ بینی
- انحراف تیغه بینی
- بیماری های سینوس
- تورم یا بزرگی شاخک بینی
- شکستگی بینی
پولیپ بینی
به طورکلی، پولیپ بینی به عنوان تورم های غیرسرطانی و گوشتی که در پوشش داخلی بینی یا سینوس های مجاور رشد می کنند، تعریف می شوند. از مهمترین علائم این بیماری می توان به آبریزش بینی، گرفتگی بینی، آپنه خواب، خروپف و مشکلات بویایی اشاره کرد. اگرچه علت دقیق بروز این بیماری مشخص نیست، اما عفونت های مزمن سینوسی، آسم، آلرژی و حساسیت دارویی از مهمترین دلایل ایجاد این بیماری است. درمان پولیپ بستگی به اندازه آن متفاوت و تمام پولیپ ها نیازی به جراحی ندارند. اکثر پولیپ های کوچک با داروهای کاهش دهنده التهاب برطرف می شوند. تنها در صورتی جراحی درمانی بینی انجام می شود که توده ها بیش از حد بزرگ شده و باعث اختلال در تنفس فرد شود.
انحراف تیغه بینی
تیغه بینی یا سپتوم بینی به عنوان جدا کننده، متشکل از غضروف و بافت همبند که مجاری بینی را از یکدیگر جدا می کند، تعریف می شود. مجرای بینی در دو طرف این سپتوم قرار دارد و از داخل با غشاهای مخاطی پوشانده شده است. حال انحراف تیغه بینی وضعیتی است که در آن تیغه بینی ناشی از تصادف، ضربه و یا مادرزادی، به طور قابل توجهی به یک طرف کج می شود. انحراف تیغه بینی می تواند مشکلاتی مانند گرفتگی بینی، کاهش جریان هوا از طریق یکی از مجاری بینی و مشکلات تنفسی ایجاد کند. عمل انحراف بینی یا همان سپتوپلاستی می تواند تا حد زیادی به رفع مشکلات عملکردی کمک کرده و تنفس را بهبود ببخشد.
بیماری سینوس (سینوزیت)
به التهاب غشای مخاطی نازک پوشاننده چهار محفظه پر از هوا که در داخل استخوانهای صورت قرار دارند، سینوزیت گفته می شود. سینوزیت ها بر اساس عمل به وجود آورنده آن ها به انواع مختلفی مانند سینوزیت باکتریایی، سینوزیت ویروسی و سینوزیت آلرژیک تقسیم بندی می شوند. همچنان بر اساس مدت زمان التهاب ایجاد شده و علائم آن به چهار دسته حاد، نیمه حاد، مزمن و مکرر طبقه بندی می شوند.
از مهمترین علائم سینوزیت می توان به گرفتگی بینی، آبریزش بینی، گلو درد، سر درد، ترشحات خلطی و سرفه اشاره کرد. درمان سینوزیت به علت بروز آن بستگی دارد و در همه موارد نیازی به جراحی نیست. با این حال بهتر است بدانید که التهاب سینوس ها ممکن است در اثر انحراف تیغه بینی یا پولیپ به وجود آیند که عمل سینوس بینی توسط آندوسکوپی بینی قابل درمان است.
بزرگی شاخک های بینی
هر سوراخ بینی از سه برجستگی استخوانی به همراه پوشش مخاطی تشکیل شده اند که به آن شاخک بینی یا توربین های بینی گفته می شود. از وظایف اصلی این شاخک ها می توان به تصفیه هوا، گرم و مرطوب کردن هوای وارد شده به بینی اشاره کرد. گاهی ممکن است این شاخک ها به دلایل مختلف مانند حساسیت، عفونت های سینوسی و سرماخوردگی مکرر ملتهب و بزرگ شود. در نتیجه بزرگی شاخک بینی علائمی مانند گرفتگی بینی یا انسداد ایجاد می شود. اغلب این التهاب ها با دارو درمان پذیر هستند. با این حال، گاهی ممکن است دارو نتیجه نداده یا بزرگی شاخک ها بیش از حد است، تنها راه حل جراحی درمان بینی با هدف عمل کوچک کردن شاخک بینی است.
شکستگی بینی
از جمله مشکلات شایع در ناحیه بینی شکستگی است. شکستگی بینی اغلب در اثر ضربه، سانحه یا آسیب هایی حین ورزش ایجاد می شود که ممکن است مشکلات عملکردی یا تنفسی ایجاد کند. از شایع ترین مشکلاتی که پس از شکستگی استخوان بینی ایجاد می شود، انحراف تیغه بینی است. لذا جراحی درمانی بینی با هدف ترمیم استخوان شکسته و رفع مشکلات تنفسی انجام می شود.
هزینه جراحی درمانی بینی
به طور کلی، هزینه عمل بینی چه درمانی یا زیبایی به عوامل متعددی بستگی دارد که مهمترین آن عبارتند از:
- نوع عمل و هدف از جراحی
- روش جراحی
- دستمزد جراح
- محل جراحی (بیمارستان، کلینیک یا مطب)
- بیمه تحت پوشش
- آزمایشات قبل از عمل
- هزینه داروها و مراجعات پس از عمل
شایان ذکر است که گاهی بیمار علاوه بر رفع مشکلات عملکردی و جراحی درمانی بینی، قصد عمل زیبایی بین را دارد. در چنین شرایطی هزینه نهایی به مراتب بالاتر از عمل های درمانی خواهد بود.
آیا بیمه شامل عمل درمانی بینی می شود؟
یکی از سوالات متعددی که مطرح می شود این است که آیا عمل بینی شامل بیمه می شود؟ به طور کلی، هیچ یک از عمل های زیبایی در ایران از جمله عمل زیبایی بینی مشمول بیمه نخواهند بود. اما جراحی های درمانی بینی شامل هزینه بیمه های تامین اجتماعی و حتی تکمیلی خواهند بود. توجه داشته باشید که میزان پرداخت هزینه های بیمه های درمانی با توجه به شرکت تحت پوشش متفاوت است. در نتیجه هزینه نهایی با توجه به بیمه درمانی در تمام افراد یکسان نخواهد بود.
کلام آخر
امروزه عمل بینی یکی از رایج ترین عمل ها در سراسر جهان است که طرفداران بسیاری دارد. اگرچه اکثر افراد به منظور رفع عیوب ظاهری اقدام به عمل بینی می کنند، اما بهتر است بدانید که عمل بینی با هدف درمانی نیز انجام می شود. هدف از جراحی درمانی بینی رفع مشکلات عملکردی و تنفسی است که اغلب به دلایل بیماری، آسیب به بینی یا مشکلات مادرزادی ایجاد می شود. از مهمترین مشکلاتی که با عمل بینی قابل درمان هستند می توان به پولیپ بینی، انحراف تیغه بینی، سینوزیت، بزرگی شاخک های بینی و شکستگی استخوان بینی اشاره کرد.
شایان ذکر است این بیماری ها اغلب با دارو قابل درمان هستند، اما گاهی درمان دارویی نتیجه نداده و در تنفس فرد اختلال ایجاد می شود. در چنین شرایطی عمل بینی می تواند علائم و مشکلات عملکردی و تنفسی را برطرف کند. در پایان توصیه می شود برای تشخیص درست بیماری و عمل جراحی درمانی به بهترین متخصص گوش، حلق و بینی مراجعه نمایید.